
علی کریمی
2020-11-02
مباحث فنی ارزهای دیجیتال | راهنمای کامل
فهرست مقاله
مباحث فنی ارزهای دیجیتال این روزها اهمیت خاص خود را پیدا کرده اند. ارزهای دیجیتال جای خود را در زندگی باز میکنند و از گشت و گذار در صفحات اینترنتی گرفته تا گفت و گوهای روزمره در خانه و مغازه همه جا احتمال برپا شدن بحثی راجع به این دنیای جدید صفر و یکی زیاد است. در این راهنمای کامل، مباحث فنی ارزهای دیجیتال را به طور کامل توضیح می دهیم.
به خصوص در شرایطی که بازارهای اقتصادی داخلی ثبات چندانی ندارد. و ریسک سرمایه گذاری بالایی دارند توجه های زیادی به سمت دنیای جدید رمز ارزها معطوف شده است.
ناگفته پیداست که رمز ارزها هم مثل هر ابزار اقتصادی و مالی دیگری، مزیت ها و معایب خاص خود را دارند. پس لازم است قبل از هرگونه ورود به این دنیا، به خوبی با زیر و بم مباحث فنی ارزهای دیجیتال آشنا شوید.
رمز ارزها یا ارزهای دیجیتال چگونه به وجود می آیند؟
ارزهای فیزیکی (پول های فیات مانند دلار، یورو، ریال و …) معمولا زیرنظر بانک مرکزی تحت قوانین مالی کشورها تولید و مبادله میشوند. اما رمز ارزها، معمولا خارج از نظارت موسسات اقتصادی و با الگوریتم های خاص خودشان و مباحث فنی ارزهای دیجیتال اداره میشوند.

در واقع رمز ارزها با کدگذاری محافظت میشوند و از هرگونه دخالت دولت ها یا موسسات اقتصادی در امان هستند.
در دنیایی که هنوز اثری از ارزهای دیجیتال نبود، برای هر مبادله مالی شما نیاز به یک واسطه مثل بانک داشتید تا پولی را از حساب شما به حساب طرف مقابل منتقل کند.
در این شرایط کلیه مبادلات مالی توسط بانکها یا دولتها کنترل میشد، برای مثال دولت ها برای مالیات گرفتن یا تحت فشار گذاشتن شهروندانشان در شرایط خاص میتوانستند از اطلاعات مالی آنها استفاده کنند.
برای مقابله با این نوع کنترل شهروندان، ایده قراردادهای غیر متمرکز مطرح شد که بر پایه این ایده رمز ارزهای دیجیتال اختراع شدند.
در دنیای رمز ارزها دیگر مبادلات مالی توسط یک سیستم مرکزی تحت نظارت نیست، بلکه کلیه تراکنش ها طبق مباحث فنی ارزهای دیجیتال به صورت ریز به ریز در یک مجموعه عمومی شبیه دفتر حسابداری همگانی منتشر میشود.
در این شرایط تراکنش ها به صورت رمزگذاری شده تحت نظارت همه کاربران قرار دارد، پس امنیت آن بالا میرود، ضمن اینکه تحت کنترل هیچ نهاد مرکزی نیست.
بلاک چین؛ زیرساخت مباحث فنی ارزهای دیجیتال
قبل از هرچیز لازم است بدانیم که رمز ارزها بر بستر بلاک چین ایجاد شده اند، در واقع بلاک چین به عنوان زیرساخت همه مباحث فنی ارزهای دیجیتال امکان غیرمتمرکز بودن را برای رمز ارزها فراهم کرده است.

بلاک چین یک تکنولوژی برای ثبت داده ها است که بصورت زنجیره ای از بلاک های داده فعالیت میکند.
در این تکنولوژی کلیه کاربرانی که از آن استفاده میکنند از یک سو ظرفیت پردازشی کامپیوتر خود را در اختیار بلاک چین قرار میدهند. و از سوی دیگر به کلیه تراکنش ها در این سیستم دسترسی دارند.
بدین ترتیب در سیستم بلاک چین همه چیز بصورت غیرمتمرکز و تحت نظارتی همگانی انجام میشود.
برای مثال وقتی شما مبلغی از یک رمز ارز دیجیتال را بر روی بستر بلاک چین از حساب خود به حساب شخصی دیگر منتقل میکنید کلیه تراکنش های این انتقال که اطلاعات مبدا، مقصد، زمان و مقدار انتقال یافته را در خود دارد در مقابل چشم همگان انجام میشود.
البته برای ثبت اطلاعات مبدا و مقصد به جای نام و مشخصات افراد از امضای دیجیتال آنها استفاده میشود. در نتیجه در این سیستم علاوه بر اینکه تراکنش ها با امنیتی بالا تحت نظارت همگانی انجام میشود، از اطلاعات کاربران هم به خوبی محافظت میشود.
ارزهای دیجیتال چگونه ارزش پیدا می کنند؟
آوازه بیت کوین را همه شنیده ایم. این حق بیت کوین است که مشهورترین رمز ارز دیجیتال باشد، چرا که اولین رمز ارز دیجیتالی غیر متمرکز است. فرد یا افرادی که نام “ساتوشی ناکاموتو” را برای خود انتخاب کرده بودند، این رمز ارز را در سال 2008 ساختند.

پس از آن رمز ارزهای دیگری مثل اتریوم، بیت کوین کش، لایت کوین و… با تفاوت های بعضا کم یا زیاد روانه بازار رمزارز ها شدند اما همچنان این بیت کوین است که طلایه دار این بازار مانده و بالا و پایین رفتن ارزش آن بر دیگر ارزها تاثیر میگذارد.
البته اینجا هم مثل هر بازار دیگری تقاضای بازار در کنار مباحث فنی ارزهای دیجیتال موجب ارزش گذاری آنها می شود. برای مثال امنیت بالاتر یا سرعت بیشتر در انجام تراکنش ها در ارزش یافتن یک کوین تاثیرگذار هستند.
می خواهید رمز ارز بخرید یا خودتان استخراج کنید؟
خب در ادامه بررسی مباحث فنی ارزهای دیجیتال حالا وقت آن رسیده است که به استخراج رمز ارزها بپردازیم.

اگر با خواندن این مطلب شما تصمیم بگیرید که بیت کوین یا هر ارز دیجیتالی دیگری داشته باشید دو راه کلی دارید، یک راه اینکه میتوانید با مراجعه به سایت های صرافی دیجیتالی اقدام به خرید بیت کوین در ازای پرداخت پول کنید.
در این روش صرافی موردنظر، یک کیف پول دیجیتال برای شما تهیه میکند و مقدار بیت کوین خریداری شده شما را در آن قرار داده و کلید امنیتی شما که یه کد طول و دراز است را به شما میدهد. این کلید دسترسی شما به بیت کوین است.
توجه داشته باشید در این روش شما بیت کوین تولید یا استخراج نمیکنید، بلکه از فردی که قبلا بیت کوین استخراج کرده تقاضا میکنید مقداری بیت کوین به حساب شما واریز کرده و در ازای آن پول دریافت کند.
روش دیگر که جزو مباحث فنی ارزهای دیجیتال قرار دارد، استفاده از ماینر است. در این روش شما اقدام به استخراج رمز ارز میکنید.
ماینرها در واقع کامپیوتر یا پردازشگر هایی هستند که به شبکه بلاک چین وصل میشوند، قبلا گفتیم که تراکنش ها در بلاک چین بصورت غیر متمرکز و تحت نظارت همه کاربران انجام میشود، این بدین معنا است که بلاک چین برای فعالیت نیاز به کاربرانی دارد که بستر سخت افزاری خود را در اختیار آن قرار دهند.
ماینرها با اتصال به بلاک چین قدرت پردازشی خود را در اختیار این شبکه قرار میدهند و در ازای آن بیت کوین پاداش میگیرند.
قوانین الگوریتم های ارزهای دیجیتال چیست؟
در مباحث فنی ارزهای دیجیتال، استخراج آن ها روش های مختلفی دارد. در واقع هر رمز ارزی از یک الگوریتم برای رمزنگاری استفاده میکند که در نتیجه استخراج آنها هم با الگوریتم های متفاوت انجام میشود.

چند الگوریتم استخراج را در ادامه بررسی میکنیم:
SHA256: همین که بیت کوین برای رمزنگاری از این الگوریتم استفاده میکند باعث میشود که آن را کاربردیترین و پایهترین الگوریتم رمز ارزها بدانیم. علاوه بر بیت کوین، زیرشاخهها یا فورکهای بیت کوین هم از این الگوریتم استفاده میکنند.
Ethash: این الگوریتمی است که اتریوم، دومین رمزارز مطرح دنیای کریپتو از آن استفاده میکند، قابلیت جالب توجه آن این است که از لحاظ مباحث فنی ارزهای دیجیتال برای استخراج اتریوم نیازی به سخت افزار ماینر نیست، بلکه میتوان با کارت گرافیکی هم به استخراج آن پرداخت.
Scrypt: این هم یکی از الگوریتم های مطرح دنیای کریپتو است که رمز ارز لایت کوین از آن استفاده میکند.
Blake(2B)،X11 و CryptoNight هم از دیگر الگوریتم های مطرح هستند.
قراردادهای هوشمند در معاملات ارزهای دیجیتال یا رمز ارزها چیست؟
قراردادهای هوشمند چگونه نوشته می شوند؟ و ارزهای دیجیتال چگونه می توانند در اجرای قراردادهای هوشمند مفید باشند؟

این ها سوالاتی هستند که با مطرح شدن نام قراردادهای هوشمند در ذهن ها ایجاد می شود، قراردادهای هوشمند در مباحث فنی ارزهای دیجیتال بسیار مورد توجه قرار گرفته اند اما قبل از هر چیز لازم است بدانید میتوان با استفاده از قراردهای هوشمند بدون نیاز به اعتماد بین دو طرف یک معامله هر گونه واسطه ای را از معاملات حذف کرد.
کافی است در یک قرارداد هوشمند کلیه شرایط قرارداد را ذکر کرده، طرف فروشنده مالکیت کالای مورد معامله را در قرارداد هوشمند قرار می دهد و خریدار هم هزینه آن را با ارز اتریوم در قرارداد وارد میکند، با برقرار شدن شرایط ذکر شده در قرارداد، بصورت خودکار و همزمان، مالکیت کالا به خریدار و پول به حساب فروشنده منتقل میشود.
انواع ارزهای دیجیتال چیست و توسط چه کمپانی هایی تاسیس شده اند؟
حالا که با بالا و پایین مباحث فنی ارزهای دیجیتال آشنا شدید، بد نیست به معرفی چهر مورد از معروفترین انواع رمز ارزها بپردازیم.

فراموش نکنید قبل از هرگونه سرمایه گذاری در این دنیا پس از آشنایی کامل با مباحث فنی ارزهای دیجیتال حتما با مزایا و معایب هر ارز و سودآوری هرکدام آشنا شوید.
بیت کوین: یکی بود، یکی نبود، غیر از بیت کوین هیچ کس نبود. سال 2008 بود که اولین رمزارز با نام اختصاری BTC ایجاد شد و کلیه مباحث فنی ارزهای دیجیتال را پایه گذاری کرد.
اتریوم: 4 سال پس از بیت کوین برنامه نویسی به نام ویتالیک بوترین این رمز ارز را با نام اختصاری ETH برای استفاده در قراردادهای هوشمند ایجاد کرد.
تتر: این ارز با نام اختصاری USDT ارزی با پشتوانه دلار است، یعنی شما به ازای هر تتر در دنیای مجازی، یک دلار در دنیای واقعی دارید. این رمز ارز در سال 2015 توسط شرکت رئال کوین ایجاد شد.
ریپل: یکی از سریع ترین رمز ارز ها است. با نام اختصاری XRP در سال 2012 توسط جیمز مک کالب و کریس لارسن ساخته شد.
بیت کوین کش: در مباحث فنی ارزهای دیجیتال با پدیده انشعاب (Hard fork) هم روبرو هستیم. بیت کوین کش حاصل یک انشعاب از بیت کوین در سال 2017 است.
یعنی برای برطرف کردن برخی مشکلات بیت کوین و با تغییر در کد رمز ارز بیت کوین، این ارز جدید با نام اختصاری BCH ساخته شد. این رمز ارز به دلیل تغییر در حجم بلاک هایش سریع تر از بیت کوین عمل میکند.
دیدگاهتان را بنویسید